Kolagen jest białkiem występującym w organizmie człowieka jako składnik tkanki łącznej. Mówi się, że kolagen zapewnia skórze maksymalne nawilżenie od wewnątrz, nadając jej młodzieńczy, jędrny wygląd.

CZYM W OGÓLE JEST KOLAGEN?

W 80% kolagen jest jednym z głównych składników organicznych naszej skóry. Białko to znajduje się również w kościach, ścięgnach, chrząstkach i zębach - ale jego najbardziej podstawową rolą jest składnik tkanki łącznej.

DR MED ANNE LATZ:

"Kolagen jest głównym składnikiem ludzkiego ciała i ma zasadnicze znaczenie dla np. zdrowych mięśni, gładkiej skóry, lśniących włosów i zdrowych paznokci. Aby zachować zdrowie, siłę i sprawność ruchową, potrzebujemy odpowiedniej ilości peptydów kolagenowych."

CO DAJE KOLAGEN?

Kolagen w skórze można porównać do rusztowania, które utrzymuje skórę w stanie napięcia, jędrności i elastyczności oraz zapobiega jej zapadaniu się i powstawaniu zmarszczek. Kiedy jesteśmy młodzi, rusztowanie kolagenowe jest nadal bardzo silne, natomiast z wiekiem staje się coraz słabsze, co stanowi doskonałą podstawę do powstawania zmarszczek na skórze. Należy zauważyć, że produkcja kolagenu jest osłabiona nie tylko dlatego, że tak chciała natura - wpływy zewnętrzne, takie jak palenie tytoniu, promieniowanie słoneczne czy zanieczyszczenie środowiska również odgrywają swoją (negatywną) rolę w powodowaniu mniejszej i wolniejszej produkcji kolagenu.

ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA KOLAGEN

Żywność zawierająca czysty kolagen jest zawsze pochodzenia zwierzęcego. Są to na przykład skórki wieprzowe lub wołowe, ogon wołowy lub mięso gotowane z kością. Żelatyna również w 90% składa się z kolagenu. 

Nie musisz jednak sięgać od razu po kości zwierząt, aby dostarczyć swojemu organizmowi więcej kolagenu. Innym sposobem, znacznie przyjemniejszym dla wegetarian, jest przyjmowanie różnych innych witamin, które są odpowiedzialne za budowę kolagenu. Ważne są na przykład witamina A i witamina C, które są niezbędne do produkcji kolagenu. Warzywa są tu również dobrym pomocnikiem, ponieważ szpinak, jarmuż, pietruszka czy marchew dostarczają organizmowi dobrych witamin. Owoce i warzywa często zawierają likopen, który ma działanie przeciwutleniające i usuwa stres z komórek.  Płatki owsiane są również uważane za naturalny czynnik zwiększający produkcję kolagenu, ponieważ zawierają dużo L-argininy, która jest niezbędna do odnowy komórek.  Jaja dostarczają organizmowi aminokwasów lizyny i proliny. Z ich pomocą kolagen może być również lepiej produkowany.

WSZYSTKIE PYTANIA DOTYCZĄCE KOLAGENU

JAKIE DZIAŁANIE MA KOLAGEN I DLACZEGO JEST WAŻNY?

Zgodnie z doniesieniami, kolagen zapewnia skórze maksymalne nawilżenie od wewnątrz i nadaje jej młodzieńczy, jędrny wygląd.  Jednocześnie verisol stymuluje metabolizm skóry. Kolagen jest szczególnie skuteczny jako suplement diety w połączeniu z witaminą C. Witamina C jest ważna w metabolizmie tkanki łącznej, tj. w procesie sieciowania kolagenu i elastyny.

JAK OBJAWIA SIĘ NIEDOBÓR KOLAGENU?

Niedobór kolagenu może objawiać się takimi oznakami, jak zwiotczenie skóry, zmarszczki, zmniejszenie ruchomości i funkcjonalności stawów oraz degradacja kości i chrząstek.

JAKIE INNE KORZYŚCI ZDROWOTNE MA KOLAGEN?

Istnieją badania, które donoszą, że białko strukturalne jakim jest kolagen odgrywa ważną rolę w elastyczności stawów i kości, a także w odporności chrząstki stawowej na nacisk. Przyjmowanie kolagenu może zatem utrzymać prawidłowe funkcjonowanie stawów i złagodzić dolegliwości bólowe, takie jak choroba zwyrodnieniowa stawów czy osteoporoza.

CZY ZAŻYWANIE KOLAGENU MA SKUTKI UBOCZNE?

Istnieje bardzo niewiele znanych skutków ubocznych związanych z przyjmowaniem kolagenu. W bardzo rzadkich przypadkach mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak nudności, wymioty, biegunka, ból i zawroty głowy.

CZY KOLAGEN JEST WEGAŃSKI?

Żywność, która zawiera czysty kolagen, jest zawsze pochodzenia zwierzęcego. Są to na przykład skórki wieprzowe lub wołowe, ogon wołowy lub mięso gotowane z kością. Żelatyna również składa się w 90% z kolagenu. W związku z tym kolagen nie jest wegański.

JAK NALEŻY DAWKOWAĆ KOLAGEN?

W zależności od formy dawkowania, zaleca się codzienne dawkowanie od 2 g do 10 g kolagenu. Nasze witaminy Born This Way i Bootylicious Vitamins zawierają 2,5 g opatentowanych peptydów kolagenowych Verisol na dzienną porcję.

PONAD 500 000 ZADOWOLONYCH KLIENTÓW

NASZE MISIE Z KOLAGENEM

Obserwuj nas na Instagramie